Harm Hermant | Manager Gebiedsontwikkeling
“Mensen die zich thuis voelen, dat is de kroon op ons werk”
Harm Hermant, manager Gebiedsontwikkeling
“In ons team stimuleer ik collega’s om in hun eigen kracht te komen en daarbij steek ik zelf ook flink de handen uit de mouwen”, “vergeten groepen verdienen óók een goede plek om te wonen” en “het leven is er om oneindig te leren en te groeien”. Het zijn uitspraken die Harm Hermant typeren. Als mens en als projectmanager.
Tekst: Greetje Hingstman
De rijkdom van verstand & gevoel
We zitten op de plek waar zijn opa veel heeft rondgelopen, die bij het Amsterdamse spoor werkte. In de voormalige wachtruimte wordt nu koffie geschonken door obers met sloof. Achter het raam lopen de treinen binnen en vertrekken weer naar verderop. De sfeer van 100 jaar geleden is niet zo moeilijk terug te halen. De oude Hermant zie je er in gedachten zó over het perron lopen, met ferme pas.
“Ik ben de oudste van drie”, begint Harm Hermant te vertellen. Bewust start hij bij zijn afkomst, want waar je vandaan komt, vormt voor een belangrijk deel wie je bent, realiseert hij zich. Tegelijkertijd blijft hij een leven lang werken aan zijn eigen competenties. Want wát en hoe hij de dingen doet, dat moet goed zijn en liefst net een beetje meer dan dat.
Het zakelijke kreeg hij mee van zijn moeder, het sociale en de principes van zijn vader. Al heeft hij geleerd met dat laatste vloeiend om te gaan, om dóór te vragen en met mildheid te luisteren. “Dan ben je meer onbevangen en kom je beter in contact met de ander”, merkt de projectregisseur. Heel waardevol: “Want ik ben echt een ‘hoofdtype’, en dat register wat hier zit”, wijst hij naar zijn buik, “dat is er wel, maar zette ik in het verleden amper in. Terwijl daar veel rijkdom zit, in alles wat je oprecht voelt. Je gedragsrepertoire wordt er alleen maar breder van.”
Een soort eigenwijsheid
“Wat ik vroeger graag wilde worden? Tsja!”, roep hij lachend uit. Daar is duidelijk niet een eenwoordig antwoord op te geven. Ondanks de voorliefde voor creativiteit en handvaardigheid, koos de schoolverlatende Harm toch voor de HTS en later voor de TU in Delft. Daar, bij de faculteit Bouwkunde, was hij op zijn plek: “Dat vond ik mooi, omdat het een combinatie is van techniek en vormgeving. Zo’n gebouw als dit bijvoorbeeld”, gebaart hij in de ruimte om ons heen, “daar kan ik met ontzettend veel genoegen naar kijken.” Toch is hij geen architect maar stedenbouwer geworden: “Stedenbouw heeft voor mij nog meer een maatschappelijke laag. Die grote schaal van woningbouw, dat spreekt me heel erg aan.”
Harm werkte eerst in dienst van overheidsorganen en adviesbureaus maar werd in 2006 eigen baas: “’Volgens mij kan ik het zelf ook’, dacht ik toen. Een soort eigenwijsheid.” Welke klussen hij ook aanpakt, ze moeten wel van betekenis zijn voor de samenleving: “Wanneer ik die meerwaarde naar boven kan halen, heb ik het goede spoor te pakken.”
“WANNEER IK DIE MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE NAAR BOVEN KAN HALEN, DAN HEB IK HET GOEDE SPOOR TE PAKKEN.”
Hard werken & Amsterdamse humor
Harm is van het harde werken, altijd geweest. Hij werkt met zijn handen, zijn hoofd en – zoals hij zelf zegt te hopen – steeds meer met zijn hart. Dat levert hem als projectmanager en zijn team steeds meer op: “Ik hou altijd het overzicht maar ben geen manager die achterover hangt en medewerkers aanwijst wat voor werk ze precies moeten doen. Mensen moet je juist inspireren, hen zoveel mogelijk in hun eigen kracht laten komen. Tegelijkertijd ben ik zelf ook hands on.”
Aandacht houden voor de mensen om je heen, niemand onderweg verliezen in de vaart de volkeren. Daar is Harm zich bewust van in een wereld waarin regelmatig gebuffeld moet worden. Maar de boog staat lang niet altijd gespannen, er is regelmatig tijd voor Amsterdamse humor: “Heerlijk!”
Die humor draagt bij aan een team waar deze projectontwikkelaar gelukkig van wordt: “Waarin je aan een half woord genoeg hebt, waarin ieder de vrijheid en ruimte krijgt maar waar wel zicht blijft op elkaar en op het geheel. Dan komt het eigenlijk altijd goed.”
In Putten lezen bewoners bij het 10-jarig jubileum van hun wijk, de wensen die ze bij de start van de bouw hadden. Harm Hermant leidde deze gebeurtenis: “Dat was de kroon op ons werk.”
Toekomst in een melkbus begraven
“Projecten die ik nooit zal vergeten?”, er komt direct één tussen vele bovendrijven. Een project in Putten van zo’n 850 woningen. “Bij de start hebben we een melkbus in de grond begraven met brieven van bewoners. Daarin hadden ze opgeschreven hoe ze dachten en hoopten dat de woonwijk zou worden. Tijdens het 10-jarig jubileum nodigden we een aantal brievenschrijvers uit en de melkbus werd weer opgegraven.” Het was de setting van een feestelijk gezelschap en een mooie landelijke omgeving, maar vooral het gegeven dat dit is waar het om draait: de mensen die er wonen. “Prachtig”, blikt Harm terug. “Dat was de kroon op ons werk. Mensen die trots zijn op hun wijk, die zich er thuis voelen. Daar probeer ik met mijn team steeds naar te blijven kijken, naar de mensen waar we het voor doen. Dat geeft enorm veel lucht en voldoening.”
“MENSEN DIE TROTS ZIJN OP HUN WIJK, DIE ZICH ER THUIS VOELEN. DAT IS WAAR WE HET VOOR DOEN, DAAR PROBEER IK MET MIJN TEAM STEEDS NAAR TE BLIJVEN KIJKEN.”
Een goede plek voor arbeidsmigranten
Wanneer het gesprek komt op arbeidsmigranten, veert Harm opnieuw op. Drie jaar lang heeft hij gewerkt aan goede huisvesting voor deze ‘vergeten’ groep: “In de gemeente Putten leefde de vraag hoe ze dat op een goede manier konden organiseren.” Met een collega en het voltallig college van B&W bracht hij aan de hand van een model in beeld hoe er binnen de gemeente over het thema ‘arbeidsmigranten’ werd gedacht. “Daar kwam een heel verrassend palet uit. Vervolgens hebben we die sessie ook in de rest van de regio gehouden, zodat het uiteindelijk lukte om een gemeenschappelijke agenda op tafel te brengen.” Een huzarenstukje, gezien de gevoeligheid van het onderwerp. “Je krijgt dan de onvermijdelijke vraag: ‘waarom moeten we deze arbeidsmigranten helpen, terwijl jongeren en alleenstaande moeders niet eens een woning kunnen krijgen?’. Begin er maar eens aan…”, kijkt Harm betekenisvol. Maar het lukte: “Uiteindelijk kwamen we samen tot de slotsom dat ook deze mensen een fatsoenlijke plek verdienen. Vanuit het idee: we halen ze hier naartoe en mogen ze vervolgens niet verstoten.”
Bij dit onderwerp komt er merkbaar extra energie vrij bij de projectmanager. Wat is dat precies? “Ik vind dat we dit soort dingen als maatschappij beter moeten regelen. Je haalt mensen binnen, profiteert van hun inzet en ondertussen laat je ze aan hun lot over. Nou, dat flik je gewoon niet, dat is mijn principe”, stelt hij met een vleug felheid.
Cooper Feldman & de toekomst
Harm Hermant werkt veel voor gemeenten – momenteel voor de gemeente Amsterdam –, met marktpartijen en de mensen uit de buurt. Werkomgevingen die hem passen als een jas. Kijkend naar de toekomst, heeft hij ambities vanuit Cooper Feldman: “Jahaa…”, zegt hij met veelbetekenende blik. “Samen met Pieter, Peter en Nel zou ik iets groots willen doen of bouwen.” De vorm kan variëren: “Van groeien als organisatie tot een gezamenlijk maatschappelijk project. Want het zou mooi zijn wanneer het ethos van Cooper Feldman na ons pensioen wordt doorgegeven.”
Ondertussen is het drukker geworden om ons heen. Reizigers ontmoeten elkaar of gaan even zitten werken tot hun trein arriveert. Nog één koffie, nog éven verder praten over zijn vak en dan stapt Harm op de fiets. Maar niet voordat hij nog een keer omhoog heeft gekeken naar het plafond, de constructie, de afwerking van de wanden. Mens en vakman vallen samen bij projectmanager Hermant.
De mensen van Cooper Feldman
Ruimte en gebouwen optimaal inrichten voor mensen zodat ze er goed kunnen wonen, werken en bewegen. Met maatschappelijke bevlogenheid maar tegelijkertijd met een realistische aanpak. Dat typeert de mensen van Cooper Feldman.
Cooper Feldman is een collectief van ondernemende specialisten op het gebied van gebiedsontwikkeling. Of het nu gaat om vernieuwing van gebouwen en openbare ruimte of om het samenwerken met bewoners en ondernemers, de mens staat altijd centraal. Wilt u ruimte geven aan participatie, maar weet u nog niet zo goed hoe? Wilt u een praktisch advies, proces- of projectmanagement of juist een second opinion? Drink eens een kop koffie met één van de mensen van Cooper Feldman. Het levert altijd iets op, vaak op meerdere gebieden.
Harm Hermant heeft ruime ervaring als projectmanager en verandermanager. Hij is actief in de gemeentelijke ontwikkeling van woon- en werkgebieden en in het dagelijks leiding geven aan professionals in een inspirerende en coachende rol.