Mens & Ruimte | Projectontwikkeling en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Kabinet stimuleert wooninitiatieven dank zij jarenlange inzet Knarrehof

Vitale ouderen die niet naar een zorginstelling willen, maar liever zelf hun oude dag regelen, krijgen hulp van de overheid. Minister De Jonge en minister Ollongren willen kleinschalige alternatieve woonvormen extra stimuleren. Babyboomers proberen steeds vaker projecten op te zetten waar ze gemeenschappelijk kunnen wonen, al of niet in combinatie met zorg. Banken, pensioenfondsen en investeerders zijn er niet happig op om dat soort particuliere initiatieven te financieren. Daarom stelt het kabinet een stimuleringsregeling in. Initiatiefnemers kunnen subsidie aanvragen om de haalbaarheid van hun plan te onderzoeken. Voor dit jaar is er ruimte voor 70 tot 90 aanvragen.

Borg

Daarnaast gaat de overheid borg staan voor een groot deel (90 procent) van de leningen in de ontwikkelingsfase en voor een deel (15 procent) van de leningen die afgesloten worden in de fase dat er wordt gebouwd en er eventueel nafinanciering nodig is. Het kabinet denkt dat op die manier elk jaar ongeveer 50 projecten kunnen worden gestimuleerd. En dat aantal loopt naar verwachting op. Vanaf 2021 is er maximaal 164,4 miljoen euro beschikbaar voor borgstellingen. Het bekendste particuliere initiatief op het gebied van bouw voor senioren is Knarrenhof. Op verschillende plekken in Nederland zijn er groepen ouderen die met elkaar een woningproject willen ontwikkelen.

De woningen zijn zo ingericht, dat ouderen er kunnen blijven wonen als ze zorg nodig hebben. Er is een gemeenschappelijke tuin of ruimte, net als in traditionele hofjes. Bewoners zijn zelfstandig, maar letten wel op elkaar. Alleen in Zwolle is er al een Knarrenhof gerealiseerd, in zeven andere plaatsen wordt naar verwachting binnen twee jaar gestart met de bouw. De stimuleringsregeling is gericht op initiatieven voor senioren met een laag of middeninkomen. De projecten bestaan uit minimaal vijf woningen. Het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Klassieke bejaardentehuizen bestaan eigenlijk niet meer. Als mensen samen hun oude dag regelen en samen in een complex gaan wonen, verwacht het kabinet dat er minder beroep wordt gedaan op de zorg. Ook voorkomt het eenzaamheid.

Beroep op gemeenten

Minister De Jonge ondertekende vanmiddag in de Knarrenhof in Zwolle een overeenkomst met verschillende banken, die de leningen moeten gaan verstrekken. Bij die gelegenheid zei hij dat hij overtuigd is dat niet alleen financiering de ontwikkeling van dit soort seniorenprojecten in de weg staat. Er moet ook voldoende grond beschikbaar zijn. Hij deed daarom een beroep op gemeenten om grond ter beschikking te stellen. "Dat is nodig, want de vraag naar dit soort woonvormen zal door de vergrijzing alleen maar toenemen."

(Bron NOS.nl)

Knarrenhof® Burgerinitiatief

Knarrenhof® is het geregistreerde merk wat door een van de partners van Cooper|Feldman in 2011 is opgericht en waarvoor meerdere Cooper Feldman partners actief zijn.

Lees verder

‘t Biervat Vijfhuizen

Op een kleinere locatie in het centrum van Vijfhuizen is een winkeleigenaar die wil stoppen. Hij heeft Dos Hombres gevraagd om de locatie te herontwikkelen. Met Dos Hombres is een intelligente verkaveling gemaakt juist voor de doorstartende jongeren in het dorp. Hier is nadrukkelijk ingestoken

Lees verder

WoonZorgGemeen-schap Haarlem

Projectbeschrijving

 

 

 

 

Project & Partner

Lees verder

Molensloot Vijfhuizen

Onze partner Peter Slot werd door de grondeigenaar gevraagd om een contra-expertise te doen voor het grondbod van een grote commerciële projectontwikkelaar. Dos Hombres gaf aan dat het ging om een hele bijzondere locatie, in de polder bij de entree van het dorp. Daar zou kwaliteit gemaakt moeten

Lees verder

Bram Loggers | Nieuwe Partner

Hergebruik, placemaking, nieuwe functies vinden en specifieke woningbouw zijn enkele van de recente thema's in gebieds- , vastgoedontwikkeling en asset-management. Ik heb de kennis en ervaring om projecten en organisaties verder te brengen.
Gebieds- en Projectontwikkeling/CPO

Lees verder

Max van Baar | Nieuwe Partner

Ontwikkelingsmanager van vastgoed en gebieds-ontwikkelingen met bijzondere aandacht voor wonen en zorg. Respect voor elkaar en plezier in het werk staan voorop. Ervaren aannemer: “Dit was het leukste en mooiste project dat ik in mijn carrière deed!”
Gebieds- en Projectontwikkeling/CPO

Lees verder

Ontwikkelovereenkomst transformatie 220 woningen

Maarsen Groep en de Gemeente Amsterdam hebben eind september 2019 een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van twee nieuwe woongebouwen langs de A10 in Amsterdam Nieuw-West. Het project – dat wordt ontwikkeld aan de rand van het Rembrandtpark, op de hoek van de Postjesweg en de

Lees verder

Kabinet stimuleert woonintitiatieven

Vitale ouderen die niet naar een zorginstelling willen, maar liever zelf hun oude dag regelen, krijgen hulp van de overheid. Minister De Jonge en minister Ollongren willen kleinschalige alternatieve woonvormen extra stimuleren. Babyboomers proberen steeds vaker projecten op te zetten waar ze

Lees verder

Ollongren bezoekt Knarrenhof


Minister Ollongren kwam met een aantal van haar ambtenaren en met de Directeur Generaal van VWS (Helaas was Hugo de Jonge naar de Kamer geroepen en moest vorige week afzeggen) en met de raadsadviseur van Mark Rutte langs om het met eigen ogen te zien.

Cooper Feldman Partners Peter

Lees verder

Net Niet....Bieding Paleis Soestdijk

Cooper | Feldman is het bureau voor megastructures. Veel projecten die groot zijn brachten we tot wasdom, een heel eind verder of tot een goed einde. Wat te denken van mega-Vinexen zoals Leidsche Rijn, Amersfoort Vathorst, Groningen Meerstad, Stadshagen Zwolle, Zuidbroek Apeldoorn etc. Ook

Lees verder

CF-ontwikkelaar WMO en CPO

Cooper Feldman is niet alleen actief op gebied van projectmanagement. Op moment dat wij maatschappelijk ontwikkeling kunnen doen zullen we dat niet laten. Transparant, professioneel en bevlogen met eindgebruikers.

Lees verder

Obama kwam even langs

Voor de eerste keer in de geschiedenis deed een Amerikaanse president in functie het Rijksmuseum aan.

Lees verder

Vrijblijvende inventarisatie Vrijblijvende inventarisatie

Bent u op zoek naar een beproefde aanpak in co-makership bij de vernieuwing van een woonbuurt of de projectontwikkeling van uw vastgoed?

Maak dan gebruik van onze vrijblijvende inventarisatie. Wij laten u zien wat de mogelijkheden zijn en helpen u graag verder.

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze partners