Mens & Ruimte | Projectontwikkeling en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Obama kwam even langs

'project V' goed doorlopen

Voor de eerste keer in de geschiedenis deed een Amerikaanse president in functie het Rijksmuseum aan. (door Pieter van Zijl)

En dat had wat voeten in aarde. 'Project V' werd in alle geheim voorbereid. Nog afgezien van alle veiligheidsmaatregelen werd gevreesd voor de zogenaamde downwash van de helikopters. Dit is de luchtstroom die door de wieken wordt veroorzaakt. Deze is zo sterk dat de mogelijkheid bestond dat de totale bouwplaats van het Van Gogh Museum weg geblazen zou worden. Het leek er aanvankelijk op dat deze helemaal ontmanteld zou moeten zijn voordat Obama zijn opwachting maakte. Vervolgens werd ingeschat dat het allemaal wel mee zou vallen. Maar helaas, twee dagen voor het uur U kwam de mededeling dat toch met het ergste rekening moest worden gehouden. De enige oplossing was een rij containers, drie hoog gestapeld, langs de bouwput. En het Van Gogh Museum (het Rietveldpaviljoen) aan de binnenzijde moest zo ongeveer alles compleet in de steenwol dekens verpakken. Dat laatste had overigens met de trillingen te maken.
Dit bleek voldoende te zijn.
Uiteindelijk was het één groot feest! Obama vond het 'gezellig'. En Wim Pijbes, kreeg uiteindelijk zijn handdruk. Weken van voorbereiding maar iedereen blij!

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze partners