Zuidwest Kwadrant Amsterdam
De vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden begon in 1993 in het Osdorpse Zuidwest Kwadrant. Bijna alle portiekflats zijn er inmiddels vervangen door een variatie aan woningen, van hoogbouw tot luxe drive-in woningen. De karakteristieke 'stroken' flats met open trapveldjes hebben plaatsgemaakt voor gesloten bouwblokken met binnentuinen. Begin jaren negentig werd besloten dat Osdorp, Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en Bos en Lommer op de schop moesten.
Er was niks te doen; verveelde jongeren zorgden voor een slechte sfeer, criminaliteit vierde hoogtij. Het probleem: veel kleine, goedkope huurwoningen met daardoor een concentratie aan kansarmen en werkloosheid. Nieuw-West kampt nog steeds met een negatief imago: schotelcity, hoofddoekjesland en criminele hangjongeren. Gemeente en woningcorporaties zetten in op koop- en duurdere huurwoningen. Diversiteit werd het toverwoord. Amsterdam hoopt met een gevarieerder woningaanbod Nieuw-West aantrekkelijker te maken voor de middeninkomens. Die waren massaal de tuinsteden ontvlucht. De uitdaging is om die groepen te behouden, ze zelfs terug te lokken. Ook de bedrijvigheid en het voorzieningenniveau moesten omhoog. In het Zuidwest Kwadrant zijn scholen gebouwd en de Wolbrandtskerkweg is omgevormd tot een 'zorg- en welzijnsboulevard', met huisartsen, fysiotherapeuten, apotheek, ontmoetingscentrum voor ouderen en maatschappelijk werk.
Pieter van Zijl heeft het projectmanagement verzorgd vanuit het toenmalig stadsdeel Osdorp. Een tamelijk hectische operatie omdat het ging om een voorbeeldproject voor een ontwikkeling die zou uitgroeien tot misschien wel de grootste stadsvernieuwingsoperatie van West Europa.
domein: publiek
werkveld(en): gebiedsontwikkeling & infrastructuur
in opdracht van: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw West
door: ir. Pieter van Zijl