Overnemen gaat wat ver. Kantel-denken is hip, maar als je iets wil laten kantelen, en je duwt niet hard genoeg dan kantelt het terug en ben je plat. Machiavelli schreef 800 jaar geleden al dat niemand zo betreurenswaardig is al hij die wil veranderen. Tenzij het als een veenbrand gaat. Kantelen moet je dus niet alleen doen, maar samen, liefst op zoveel mogelijk plekken zodat uitslaan niet te doen is. En kijk, wordt het ons nu voorzichtig warm onder onze voeten?
Mensen zijn van vlees en bloed. Mensen hebben vingers en tenen, kladden en lurven. Bovenal hebben mensen gevoel, behoeftes, woedes en verlangens. Plezierig, fijn, prettig. Gezien en gehoord worden, daar gaat het om. Maar het systeem waarin we leven doet dat niet. Het gaat uit van productie-denken. Ook recent op het congres Qualify You over pensioenen en wonen en zorg bleek dat. Op het congres was het Knarrenhof als vernieuwend leef-woon concept vanuit de Cooper Feldman familie een van de voorbeelden.
Mensen bestaan dus neit uit divisies en sectoren, maar wel uit vingers en tenen. Mensen hebben dus geen behoefte aan lijfrentes, hypotheken en pensioenen. Mensen willen prettig leven.
Maar het systeem waarin we leven van productiedenken en instituties kan daar niet mee uit de voeten. Perfide beloningssystemen en stimuli zorgen dat meer productie-omzet leading is in plaats van efficientie. In de zorg zijn daar veel voorbeelden van. Nu heeft de samenleving in afgelopen 5 jaar tientallen voorbeelden gezien waarom er een breed maatschappelijk wantrouwen is gekomen tov instituties. Zeg maar rustig afkeer. Op het Blog de Crisis Voorbij vindt u daar een groot aantal van deze voorbeelden.
Het Zelf Doen is dan een ultieme laatste hoogwatervluchtplaats voor alles wat je lief is en wat je de instituties niet meer toevertrouwd. De poldermaatschappij is dood, het is een ontnuchterende ontzuiling. Daarbij ontstaat vanzelf een meer holistische aanpak: prettig leven en al wat daarvoor nodig is ipv denken vnauit bepaalde producten en producenten. Hoopgevend was op het congres Qualify You dat ook de grote verzekeraars zien dat het cooperatief denken zo sterk om zich heengrijpt (ESCO’s, zorgcooperaties, wooncooperaties, nieuwe zorgverzekeraar etc.), dat ze alleen al vanuit portfoliomanagement wel moeten meedoen om – als het zich doorzet – die boot niet te missen. Het hogere management begint daar wat ruimte en middelen voor te mobiliseren.
Midden in het winterjaargetijde, is dit een eerste sneeuwklokje. En dat is hoopgevend. Want een mens zonder hoop is als een vis zonder staart.
Contact
Are you looking for a party that combines social involvement with a realistic approach to area development? A party that organizes this in business co-creation with administrators, civil servants, entrepreneurs, residents and local residents? Or are you looking for an independent project developer who develops (care) homes for you from the residents with the latest techniques in co-makership?
Then Cooper | Feldman is ready for you. Leave your details here and one of our professionals will contact you soon!
Harm Hermant van Cooper Feldman
“Mensen die zich thuis voelen, dat is de kroon op ons werk”
Harm Hermant, manager Gebiedsontwikkeling
“In ons team stimuleer ik collega’s om in hun eigen kracht te komen en daarbij steek ik zelf... Lees verder »
Peter Prak van Cooper Feldman
“Wat mij voortdrijft? De overtuiging dat iets klopt”
De trein is voor een belangrijk deel van de week zijn kantoor. Heel Nederland zijn werkgebied. Veel conducteurs kennen hem al. Net als de jongeren ‘met een... Lees verder »
Pieter van Zijl (Postuum)
“Wat er onderweg ontstaat, dat is het allermooiste”
De term ‘projectmanager’ dekt de lading onvoldoende bij Pieter van Zijl. Of het nu gaat om de verbouwing van het Rijksmuseum of het veranderen van een straat in een... Lees verder »
Pieter van Zijl: Museumplein, boost voor de stad
Het begon met het Rijks Museum, ruim 12 jaar later verlaat Pieter, projectleider Vernieuwing Museumplein, het plein weer via de Lairessestraat. Of toch niet?
(bron: intranet gemeente Amsterdam, auteur Ethel van Kesteren)
Lees verder »Cooperatief denken krijgt bestaansrecht naast Productiedenken
Overnemen gaat wat ver. Kantel-denken is hip, maar als je iets wil laten kantelen, en je duwt niet hard genoeg dan kantelt het terug en ben je plat. Machiavelli schreef 800 jaar geleden al dat... Lees verder »
De Crisis Bijna Voorbij?
De overheid bepaalt of vastgoed-innovatie doorzet
Peter Prak Cooper Feldman, Noordlaren 27 juni 2015
Sinds 2009 schrijft de auteur artikelen in vakbladen (o.a. Cobouw, Vastgoed Journaal) onder de naam ‘’De Crisis Voorbij’’.
De Crisis Voorbij IV: de witte raven in het vastgoed
(eerder verschenen in VastgoedJournaal)
Nu de zeis van de vastgoedcrisis menig afwachtend vastgoedbedrijf te grazen heeft genomen, wordt het tijd om de witte raven van de vastgoedsector op een rij te zetten.
Lees verder »De Crisis Voorbij III: niet kaasschaven maar extra beleg
Darwin schreef dat niet de sterksten overleven, maar zij die zich het best aanpassen aan nieuwe situaties. In deze artikelserie wordt daarom stilgestaan bij vernieuwingen in de vastgoedsector. Deze keer een systeem-vergelijking tussen de oude... Lees verder »
De Crisis Voorbij II: aanmaakhoutjes voor de nieuwe markt
(eerder verschenen in het Vastgoed Journaal)
In het artikel in het Vastgoed Journaal van juli hebben we gesteld dat om de crisis te overleven niet klagen maar aanpassen en innoveren het doel is.
Lees verder »De Crisis Voorbij I: het gezamenlijk plaatsen van bouwstenen
Wie overleeft de huidige woningmarktcrisis? “The survival of the fittest” betekent niet dat de sterkste of “fitste” soort overleeft, maar juist die welke zich het best kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
Lees verder »Wij vinden uw klant wél
De rentelasten van de grondportefeuilles vragen een hele nieuwe markt-aanpak nu de oude manier van ontwikkelen niet meer werkt. Met een aantal gerenormeerde partijen hebben we een nieuw product ontwikkeld welke we ook bij u... Lees verder »
Ruimtelijke Projecten in de infrastructuur: de omgeving bepaalt!
Ruimtelijke projecten in de infrastructuur zijn vaak technische hoogstandjes. Het is daarom niet vreemd dat bij infrastructurele projecten de focus op de techniek wordt gelegd. Daardoor is er minder aandacht voor de omgevingsaspecten.
Lees verder »Een paar honderdduizend rotte funderingen en niemand is verantwoordelijk
Paalrot door te lage grondwaterstanden?
Naar schatting 400.000 Nederlandse huishoudens dreigen de dupe te worden van rotte en wegzakkende funderingen. Voornaamste oorzaak: te lage grondwaterstand. De verantwoordelijkheid daarvoor is niet geregeld.
Lees verder »Managen van duurzaamheid
Duurzaamheid is in de belangstelling. Er is bijna geen gemeente die niet voor een duurzame wijk of project of gemeente gaat. Dit wordt alom toegejuicht en terecht. Maar gebeurt het zakelijk en financieel gericht of... Lees verder »
Do’s en don’ts bij CPO
Particulier opdrachtgeverschap in Nederland is iets van alle tijden. Er is altijd al een groep mensen geweest die het bouwen van het eigen huis als ultieme droom koestert. Deze groep valt ruwweg in twee delen... Lees verder »
De stad als merk
Stedelijke kernen in Nederland en ook in andere landen lijken zich uitsluitend nog te kunnen ontwikkelen volgens de ‘uniforme’ denklijnen en tradities van het globale marktdenken. Eén wereld, één markt, één methode, en daardoor (schijnbaar... Lees verder »